<$BlogRSDURL$>
MARIECULIE
6/28/2004
  BELGISCH CULINAIR Culinair gezien hebben onze zuiderburen toch echt een streepje voor op ons. Als je in Belgie ergens gaat eten kom je meestal niet bedrogen uit. Ga maar eens naar Antwerpen. Loop wel de frietkotten, pizzarestaurants en grillrooms voorbij. Ga naar binnen bij restaurants met namen als de Drie fluwelen, Ulke van Zulich en Hollywood Witloof. Daar kun je lekker eten en ideetjes op doen. Dit weekend was ik ook in Belgie. Niet in Antwerpen, nee in de Voerstreek (onder Maastricht). Ik zou Marieculie niet zijn als er niet een culinair tintje aan dat bezoek zat. Ik heb daar een culinair museum bezocht in Herve. Herve ligt midden in de voerstreek en kent verschillende plaatselijke specialiteiten: een zwaar belgisch bier, appelcider, appelstroop en een heerlijke rauwmelkse kaas. In het Museum werd via een multimedia presentatie uitleg gegeven over al deze heerlijkheden en de voorsteling werd afgesloten met een proeverij van de cider en de kaas. De kaas is een ongeloofelijke stinkkaas van het type rommedou. De buitenkant heeft een roodschimmelcultuur en de kaasjes zijn zo groot als een flinke appel (maar dan vierkant). De kaas wordt verkocht in verschillende rijpingsstadia van zacht tot hard. En heerlijk hoor! Dus maar gekocht. Gevolg was wel dat we de auto uitstonken en dat nu mijn koelkast ruikt, ondanks tupperwaredoos en 2 plastic zakken. Ik ga er dus maar snel wat van maken. Wordt vervolgd.


Mary 
6/24/2004
  AARDAPPELS In mijn studententijd en ook lang daarna schepte ik altijd op tegen mijn moeder over hoe weinig aardappels ik gebruikte. Een beetje afzetten tegen de groente-vlees-aardappelmaaltijden die vroeger altijd bij ons thuis op het menu stonden. Voor mij geen aardappels meer! Zo dacht ik toen. Nu gelukkig al lang niet meer. Toegegeven standaard groente-vlees- aardappels eten wij bijna nooit. En gewoon gekookte aardappels doe ik alleen als ik een heel bijzondere aardappel op de kop heb weten te tikken. Maar aardappels zijn wel weer in hun achting gestegen hoor. Het liefst met schil. Vandaar dat ik ook altijd biologische aardappels neem. Heerlijk zijn aardappelpartjes met schil gegaard in de oven met rozemarijn en zeezout. Lekker een teentje knoflook er bij! Of een heerlijke aardappelsouflee. Een paar weken geleden heb ik een heus aardappelkookboek (De Aardappel, een culinaire wereldreis, Annie Nichols) gekocht in de Ramsj bij Steven Sterk in Utrecht. Echt voor een prikkie een boek met gigaveel aardappelgerechten. Van de week heb ik uit dat boek een lekker aardappeltaart gemaakt. Toegegeven het was bewerkelijk, maar wel lekker. Ik moest een deeg maken van bloem, parmezaanse kaas en chilipeper. Dat werd blind gebakken (15 minuten 200 graden). Op dat deeg ging een saus van zelf geroosterde tomaten met geroosterde knoflook en chilipepers. Daarop ging creme fraiche en in de creme faiche in plakjes gesneden 10 minuten lang gekookte aardappels. Het geheel werd toen nog 20 minuten gebakken (225 graden). Het was een heerlijke taart met een subtiele pepersmaak die ik gecombineerd heb met een gemengde groene salade met brokjes zachte geitenkaas.

ingredienten: tomatensaus: 750 g pomodoritomaten, 3 el olijfolie, 3 tenen knoflook in schil, 2 rode chilipepers (alles geroosterd en daarna geplet)
deeg: 200 g bloem, snufje zout, 100 g boter, 25 g geraspte parmez kaas,1 chilipeper zonder zaadjes, genipperd en water
rest: 500 g aardappels in schil 10 minuten gekookt en in plakjes, 300 ml creme fraiche met zout en peper en een paar lepels melk losgeklopt.


 
6/15/2004
  MEER AUBERGINE De oogsten aubergines nemen toe. En daar ben ik heel blij mee want ik heb al eens verteld dat ik een echte aubergineliefhebber ben. Grote oogsten, dat is lekker voor de prijs. En dat betekent grote hoeveelheden kopen. Bijvoorbeeld om een ovenschotel te maken of een pastasaus. Gisteren heb ik van drie flinke aubergines een pastasaus gemaakt voor 3 personen.(hoef je je meteen geen zorgen meer te maken over de aanbevolen hoeveelheid groente). Aubergines zijn alleen maar lekker als ze echt gaan zijn. Snotgaar beter gezegd. Het duurt dus altijd wat langer om een gerecht met aubergine te maken. Maar je kunt ook wat dingen voorbereiden. Voor de saus heb ik de aubergines gehalveerd en met zout bestroid. Zo 1 uur afgedekt laten staan en het vocht weg laten lopen. De aubergines heb ik vervolgens in de snijvlakken diep ingesneden en in een oven van 200 graden gelegd met de snijvlakken naar boven en besprenkeld met wat olijfolie. 25 minuten hebben ze in de oven gestaan tot ze lekker gaar waren. Vanaf hier kun je stoppen en de aubergines bewaren tot je de saus gaat bereiden. Voor de saus heb ik een uitje gefruit met een rode peper en 2 teentjes knoflook. Ook wat gedroogde basilicum, oregano en een takje tijm zijn erbij gedaan. Daarbij is 1 blik (400 ml) tomaatblokjes gegaan, een scheutje balsamico azijn en de in stukjes gesneden aubergines. De saus heb ik 20 minuten laten pruttelen. Ondertussen heb ik spaghetti gekookt. De spaghetti heb ik gemengd met de saus, het geheel overgedaan in een mooie schaal ( ik heb nog zo'n hele mooie uit Italie,compleet met olijvenrand, waarin italiaanse gerechten altijd nog beter smaken. Over de pasta heb ik verkruimelde zachte geitenkaas gestrooid. Het resultaat was heerlijk!

Mary

ingredienten voor 3 grote en 4 normale eters): 3 aubergines, ca. 4 eetlepels olijfolie, 1 ui, 1 rode peper, 2 teentjes knoflook, 1 blik tomaatblokjes, theelepel oregano, 2 takjes tijm, 1 theelepel basilcium, 1 eetlepel balsamicoazijn, 300 g spaghetti, 200 g zachte verse geitenkaas.
 
6/13/2004
  TOMATENBROOD Leuke extraatjes bij het organiseren van etentjes zijn de creative culinaire cadeautjes die ik krijgvan de mensen die ik uitnodig. Mensen die mij goed kennen brengen liever een culinair cadeautje mee dan een bos bloemen. En ik vind het wel zo leuk. Van een lekkere fles olijfolie tot een potje speciale mosterd, ik vind het allemaal even heerlijk. Zo heb ik de laatste tijd een paar keer pakken meel gekregen. Niet zomaar wat, maar speciaal 9 granen, 5 zaden of volkorenmeel van de molen. Het kwam van de eters die wisten dat ik ook zo graag brood bak. Heel bijzonder was het meel voor tomatenbrood dat de laatste keer iemand voor me meebracht van de molen uit Santpoort. Een mediterraan mengsel van bloem, gedroogde toamten en specerijen. Ik heb er vandaag een lekker brood van gebakken. Ik heb van het meel een deeg gemaakt met een flinke scheut olijfolie (met knoflook en peper), gist en warm water. Door het deeg heb ik een hand geroosterde pijnboompitjes gekneed. Niet met een machine, maar heerlijk met de hand. Deeg met de hand kneden is zo leuk, niet veel werk en geeft je echt zo'n ambachtelijk gevoel. Voor mij dus geen broodbakmachine! Van het deeg heb ik na de eerste keer rijzen een plat brood gevormd dat ik bestooid heb met grof zeezout en rozemarijn. Na de 2e keer rijzen het brood gebakken in de oven. Het resultaat: een heerlijke geur in huis en een zalig brood, lekker zout en een beetje pittig. Perfect bij een maaltijdsalade.


Mary 
6/09/2004
  BBQ GROENTEN Heerlijk voorspelbaar zijn we toch met zijn allen. Gaat de zon schijnen in het weekend, dan is er meeteen geen zak houtskool meer te koop bij de supermarkt, laat staan kant-en-klare spiesjes en gemarineerde varkenslapjes. Nederland is weer aan de bbq! Ik vind het ook heerlijk!Lekker buiten kokkerellen, voor mij hoeft de zon daarbij niet eens te schijnen. Ik zie het liever op de Amerikaanse manier. Gewoon standaard de bbq in de tuin, of onder de veranda. Startklaar om elke dag gebruikt te worden. Want het is zo lekker! Nee dan heb ik het niet over worsten en hamburgers. Er is zoveel meer lekkers voor op de bbq. Vis bijvoorbeeld of groente. Ja groente! Daarvoor heb ik vorige week een fantastische groentenroostermand gekocht. De mand kan zo op de bbq. Gevuld met wat je maar wilt. Afgelopen weekend (het was maar 16 graden) heb ik de mand gevuld met in vieren gesneden champignons en stukken groene asperges. Dit overgoten met olijfolie en op de bbq gezet. Na een minuut of 10 begon de groente gaar te worden. Toen heb ik een schaal voorgegaarde aardappelpartjes erdoorgeschept, met rozemarijn. De mand weer terug op de bbq en af en toe omscheppend alles gaar en warm laten worden. Bestrooid met wat vers gemalen peper heerlijk bij een gegrilde steak of een zalmmoot. Ik weet zeker dat ik die groentenroostermand nog vaker ga gebruiken.

Mary

Ingredienten: (voor 10 personen) 250 g champignons, 500 g groene asperges, 3 el olijfolie, 750 g bijna gaar gekookte aardappelpartjes, een paar takjes verse rozemarijn, versgemalen peper. 
6/08/2004
  FISHCAKE Ik had het beloofd, maar niet meer aan gedacht. Het recept voor de fishcakes. Ik was op zoek naar iets leuks en lekkers terwijl ik geen zin had om boodschappen te doen. Niets meer in de diepvries qua vlees of vis en er was nog maar 1 ei in huis. Wel heb ik gelukkig altijd een goed gevulde voorraadkast in de kelder met allerlei blikken en potjes. Daar stond ook een blikje zalm tussen. Ik kon me herinneren ooit een recept gezien te hebben van een soort viskoekjes. Alhoewel ik meestal een goed geheugen heb voor waar een recept staat, kon ik het niet vinden. Toen maar zelf geexperimenteerd. Ik heb de uitgelekte zalm gemengd met 1 ei, bosuitjes, verkruimeld brood, fijngesneden rode peper en veel peterselie. Daarvan heb ik dikke koekjes gevormd van ongeveer 8 cm doorsnede. Die door de bloem gewenteld en gebakken in margarine. Het waren heerlijk pittige cakejes die perfect pasten bij de eerder beschreven couscous. Maar ook lekker gewoon bij aardappelpuree en gekookte broccoli.

Mary

ingredienten: 1 blikje roze zalm, 2 sneden brood zonder korst, handvol peterselie, 1 ei, 1 rode peper, 3 bosuitjes, 1 el bloem, 25 g margarine  
6/03/2004
  COUSCOUS Ik ben een ramp! Ik had me gisteren nog zo voorgenomen niets te kopen bij het standje met olijven dat sinds kort elke week op de markt staat hier in het dorp. Maar toch, ik kwam er langs en ze hadden een heerlijke mediterrane mix in de aanbieding. Nou als er mediterraan op staat ben ik eingelijk al verkocht. Heerlijke kleine sappige zwarte en groene olijfjes in olijfolie met citroen en provencaalse kruiden. Een heel bakje gekocht. Dus dat moest gisteren in het eten ingepast worden. Om het mediterraan te houden ben ik eens richting couscous gegaan. Laatst heb ik op een barbecueparty een heerlijke couscoussalade gegeten en die heb ik geprobeerd te evenaren. Couscous is zo gemakkelijk: alleen maar even wellen in kokend water en klaar! De gewelde couscous heb ik gemengd met fijngesneden tomaat, komkommer en bosuitjes. Ik heb een dressing geroerd van een paar lepels tomatenketchup, 1 dl olijfolie, sap van 1/2 citroen, een paar takjes koriander en peterselie, 1/2 eetlepel gemalen komijn, tabasco en cayennepeper. Een gedeelte van deze dressing heb ik door de couscous geschept, het andere deel heb ik er los bijgeserveerd. Daarbij had ik een frisse komkommersalade en 'fishcakes'. En natuurlijk de olijven.

Mary

PS het recept van de fishcakes, die ook zo lekker waren, zal ik morgen geven 
Culinaire belevenissen van Mary Stottelaar

ARCHIVES
03/01/2004 - 04/01/2004 / 04/01/2004 - 05/01/2004 / 05/01/2004 - 06/01/2004 / 06/01/2004 - 07/01/2004 / 07/01/2004 - 08/01/2004 / 08/01/2004 - 09/01/2004 / 09/01/2004 - 10/01/2004 / 10/01/2004 - 11/01/2004 / 12/01/2004 - 01/01/2005 / 01/01/2005 - 02/01/2005 / 02/01/2005 - 03/01/2005 / 03/01/2005 - 04/01/2005 / 04/01/2005 - 05/01/2005 / 05/01/2005 - 06/01/2005 / 06/01/2005 - 07/01/2005 /


Powered by Blogger